02 juni, 2005

Semifinalespådommer

Hele French Open har pekt fram mot dette, og heldigvis går drømmen i oppfyllelse: Rafael Nadal spiller semifinale mot Roger Federer i morgen.

Nadal er nå så stor at han til og med får en dobbeltside i VG, som i en hysterisk artikkel omtalte Nadal som tennisens frelser. Jeg visste ikke at sporten trengte en frelser, men hvis det står i landets største avis må det nok være sant.

Nadal og Federer har vært de to soleklart beste spillerne på herresiden. Nikolai Davydenko og Mariano Puerta er to kjekke karer, men vinneren av den semifinalen kommer til å bli kverket i finalen.

Federer (bildet) spiller med dette sin fjerde strake grand slam-semifinale. Han tapte den forrige såvidt for Safin (Australia), i en kamp hvor han var langt unna toppformen hadde han faktisk matchball. Nadal har aldri vært så langt i noen grand slam-turnering, men jeg tror ikke det betyr noe.

Nøkkelen for Federer blir å bryte opp spillet til Nadal. Hvis Federer klarer å angripe Nadals backhand, komme til nettet, serve godt og gjøre ballvekslingene korte, vinner han kampen. Hvis det utvikler seg til endeløse dueller fra grunnlinjen, er Nadal min favoritt. Han har valset over alle sine motstandere så langt, og jeg tviler på om Federer klarer å stå imot.

Backhandene blir viktige. Både Federer og Nadal vil unngå den andres forehand i størst mulig grad, men på backhanden er begge sårbare. Federer hater å spille sin over skulderhøyde. Uheldigvis for Federer er Nadal keivhendt, og en diagonal forehand fra Nadal går dermed rett i Federers backhandhjørne. Med syk overskru, som kommer til å bryte Federer ned over fem sett.

Samtidig har Nadal selv et begrenset repertoar på sin backhand. Han slår den nesten utelukkende diagonalt, altså til Federer sin forehand. Som igjen er et monster.

Spillerne kjenner hverandre ganske godt til tross for at de bare har spilt to ganger. Jeg tror Nadal går hardt ut, og at Federer trenger litt tid på seg. Resultat? Nadal i fire jevne sett.

Ingen kommentarer: